Într-un univers de coșmar – fiecare ajutor pentru criza din Ucraina este neprețuit

Cu mâinile tremurând de spaimă, Olga înghesuie trei bluze de copil într-o sacoșă de pânză. Sirenele țiuie amenințător. Buletin, permis, bani… le scoate rapid din sertar și le ascunde în poșetă. Cu copilul plângând în brațe, aleargă spre parcare. Trebuie să fugă. Acum! Cu un scrâșnet de roți, mașina pornește spre graniță. O rachetă de foc fărâmițează noaptea… Un zgomot teribil… și blocul se transformă în ruine. Lacrimi. Țipete. Vieți distruse.
– De ce plângi, mami? întreabă încet o voce de copil.

Olga deschide ochii. E culcată într-un pat alb, cu așternuturi curate. Este în siguranță. Chiar dacă se află printre necunoscuți, într-o țară străină, a cărei limbă nu o vorbește. Copilul râde vesel. Soare și miros de salcâmi înfloriți. Războiul a rămas în urmă. Dar amintirile nu. Ele o vor bântui pentru tot restul vieții.

Câte persoane au trecut oare prin calvarul pe care l-a traversat Olga? Greu de spus. Câți oameni și-au văzut existențele frânte, persoanele dragi lăsate în urmă, casele dărâmate… orașele în ruină… viețile nimicite…

Cu unic avut doar hainele de pe ei și actele, uneori chiar fără mijloacele necesare pentru subzistență sau pentru drum, refugiații au nevoie de tot ajutorul nostru umanitar. De aceea, Asociația WorldTeach, alături de alte organizații nonguvernamentale, s-a implicat încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina în ajutorarea refugiaților.

Fie că a fost vorba despre traversarea granițelor, adăpostirea sezonieră ori permanentă, implicarea în găsirea unor locuri de muncă sau integrarea în societate, protejarea persoanelor vulnerabile de traficanți, asociația noastră s-a străduit să găsească mereu cele mai potrivite soluții la problemele ivite.

Astfel, am reușit să ajutăm mii de persoane încă din martie 2022. În prezent, continuăm să ne oferim ajutorul organizațiilor internaționale, sprijinind moral și material transportul persoanelor din Ucraina în spații protejate, asigurându-ne că sunt respectate toate condițiile de siguranță.

Suntem implicați direct în întâmpinarea refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova, țară de destinație pentru mulți dintre ei. Alături de Poliția Națională, Poliția de Frontieră și organizațiile nonguvernamentale din Republica Moldova, ne implicăm permanent în acțiuni informative pentru persoanele ce au găsit un refugiu aici, prezentându-le riscurile, măsurile de protecție împotriva traficului de ființe umane, dar și întreg spectrul serviciilor de încredere către care se pot adresa în caz de necesitate. Totodată, avem parteneriate cu avocați specializați care preiau cazurile de persoane care au deosebită nevoie de intervenție și de ajutor.

Asigurăm hrană, îmbrăcăminte, medicamente și suport de urgență pentru refugiații ucrainieni din România și Republica Moldova, însă trimitem și ajutoare umanitare direct în Ucraina, prin intermediul voluntarilor asociației.

În egală măsură participăm mereu la cursuri de instruire pe teme precum „Prevenirea traficului de ființe umane pentru refugiații de război din Ucraina” pentru a fi pregătiți să recunoaștem acest flagel al societății și pentru ajuta la stârpirea celor care încearcă să profite de încrederea refugiaților. Pe durata acestor cursuri de instruire se pune accentul pe provocările cu care se confruntă refugiații de război din Ucraina, riscuri și măsuri de prevenire a abuzurilor asupra lor, modalități de asigurare a accesibilității supraviețuitorilor traficului de ființe umane la toate tipurile de asistență specializată (socială, medicală, juridică, psihologică etc.), reabilitarea și reintegrarea în comunitate ș.a.

De aceea, la WorldTeach ne concentrăm mereu asupra sarcinii extraordinare și complexe de salvare și restaurare a inimilor, a minților și a vieților care au fost literalmente spulberate, folosindu-ne toate resursele umane și materiale pentru a veni în sprijinul persoanelor defavorizate.

Iar toate aceste lucruri sunt posibile cu sprijinul partenerilor, sponsorilor și voluntarilor noștri cărora le suntem mereu recunoscători.

Pentru că fiecare persoană are dreptul la o viață normală!
Fie că este supraviețuitor al conflictului din Ucraina sau al traficului de persoane, cursul vieții sale poate fi schimbat definitiv printr-un sprijin emoțional și material consecvent.