18 octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

În fiecare an, pe 18 octombrie, este marcată Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. O zi tristă ce nu ne-am fi dorit să existe în lumea noastră modernă… Numai că, în prezent, conform estimărilor, sunt mai mulți oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie. Și mai mult de jumătate dintre persoanele traficate în diferite scopuri sunt minori.

Crearea în 2020 a Centrului ”Butterfly Sanctuary”, un spațiu sigur pentru supraviețuitorii traficului uman în care primesc protecție, consiliere psihologică și terapii pentru depășirea traumelor, a fost un pas înainte pe drumul pe care am pornit cu 20 de ani în urmă, atunci când a fost înființată Asociația WorldTeach.

Însă, ceea ce ne străduim să facem poate fi doar o picătură de ajutor într-un ocean de indiferență, fără oamenii potriviți, fără parteneri și sponsori care să sprijine proiectele pe care le derulăm. Miturile care există de atâția și atâția ani și a căror importanță a crescut tot mai mult în ultima perioadă, pot fi, adesea, o frână în calea proiectelor desfășurate de noi și partenerii noștri. Poveștile dramatice ale supraviețuitorilor, nepăsarea și reticența cu care sunt întâmpinate, uneori, chiar și de cele mai apropiate persoane din viața lor sau de către cei care ar trebui să le protejeze sunt, de multe ori, cutremurătoare. Învinovățirea de către cei din jur și autoculpabilizarea ne fac rolul mult mai dificil.

Cum poate fi vinovat un copil ”încredințat” de membrii familiei celui care dă mai mult?
Ce vină poartă o tânără ”vândută” de cea mai apropiată persoană din viața ei?
De ce este culpabilizată o persoană plecată la muncă de exploatarea la care este supusă?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne străduim să găsim mereu răspunsuri prin intermediul proiectelor în care ne implicăm. Fie că este vorba despre campanii de informare și educare a persoanelor ce aparțin categoriilor vulnerabile sau de sprijin concret oferit supraviețuitorilor, într-un spațiu sigur, inclusiv prin terapii de gestionare a traumelor, Asociația WorldTeach a reușit mereu să-și atingă obiectivele pe care și le-a propus.

Încă de la înființarea organizației ajutarea comunității a fost unul dintre dezideratele noastre. Am creat Asociația WorldTeach din dorința de a veni în sprijinul tuturor celor pe care, uneori din neatenție, alteori din grabă ori din nebăgare de seamă, îi uităm: persoanele vulnerabile, copiii și adolescenții aflați în pericol de abandon școlar, femeile și fetele abuzate, victime ale traficului sau ale violenței domestice, precum și toți cei aflați la limita subzistenței.

Cu 20 de ani în urmă ne-am început activitatea timid, cu resurse proprii, dar și cu un suflet mare și multă, extrem de multă voință. Timpul a trecut și cu el au venit și provocările, apoi rezultatele și, nu în ultimul rând, învățămintele.

Am învățat că în sufletul fiecărui om există un sâmbure de bunătate, mai mare sau mai mic, ascuns adesea sub greutățile vieții de zi cu zi. Că oamenii își doresc să ajute, dar cineva trebuie să îi învețe cum să o facă. Și, mai ales, că nepăsarea și indiferența pot fi, uneori, aparente și pot ascunde doar lipsa de timp. Că atunci când ajuți dezinteresat, primești înapoi întreit, uneori material, alteori spiritual și emoțional, că atunci când ai cugetul liniștit că ai făcut tot ce stă în puterile tale ca să ajuți, fără să primești o răsplată, viața este cu mult mai frumoasă. Și, mai ales, că nimic nu poate înlocui bucuria de pe chipul unui copil atunci când primește un cadou neașteptat sau fericirea unei persoane, ce se află pe marginea prăpastiei, atunci când cursul vieții i se schimbă în bine, datorită unui ajutor nesperat.

Cu perseverență, în cei 20 de ani de când existăm ca organizație am reușit să atragem alături de noi parteneri, sponsori, voluntari, dar și reprezentanți ai administrației locale, județene sau naționale, adică pe toți cei ce doresc să aducă o contribuție cât de mică la ajutarea persoanelor defavorizate.

În același timp, împreună cu asociațiile partenere, continuăm să sprijinim reintegrarea socială și profesională a tuturor celor care au trecut prin momente de coșmar și necesită consiliere psihologică și ajutor material, indiferent de vârstă, ocupație, nivel educațional sau traume…

Anul acesta împlinim 20 de ani de activitate, de proiecte ambițioase, dar și de mii de nopți albe petrecute pe drum, într-un efort de echipă, împreună cu partenerii, sponsorii și voluntarii noștri.

Iar gândul că am reușit să ajutăm, cu modestele noastre puteri, la împlinirea unor vise, la schimbarea unor vieți în bine, ne face să uităm toate eforturile de până acum și să ne uităm, cu încredere, spre viitor.

Echipa WorldTeach