Tu știi cum să recunoști o persoană traficată? Iată zece semne care te pot ajuta!

WorldTeach - zece semne

Traficul de persoane poate avea loc, neștiut, oriunde: în tren, în aeroport, într-un hotel sau restaurant, pe stradă sau în orice spațiu public. Iar traficantul poate fi oricine: vecinul cel drăguț de la colț, o cunoștință amabilă și mereu ”binevoitoare”, ”prieteni” sau chiar membri ai familiei.

De cele mai multe ori traficul de persoane poate trece neobservat pentru că, deși uneori vedem semnele, nu știm să le interpretăm.

Tu știi cum să recunoști o victimă a traficului de ființe umane?
Iată zece semne care ar putea să-ți dea de gândit. Deși luate separat par inofensive, împreună pot arăta o situație dramatică.

1. Există o diferență frapantă de vârstă între bărbatul și tânăra care îl însoțește.
Uneori poate fi un grup de 2-3 bărbați mai maturi și 2-3 fete, însă diferența de vârstă dintre membrii grupului este surprinzătoare, în special pentru că aceștia nu par să facă parte din aceeași familie.

2. Fata nu deține acte de identitate.
Actele de identitate sunt o modalitate folosită adesea pentru a ține o persoană în captivitate, de aceea traficantul se asigură mereu că le păstrează el.

3. Bărbatul care însoțește persoana traficată nu o lasă niciodată singură sau nu o scapă din ochi.
Fiind văzută de traficant drept o marfă, acesta este păzită permanent.

4. În cazul unui cuplu cazat la hotel, tânara este trimisă cu taxi-ul în diferite locuri.
În acest fel traficantul se asigură că aceasta va fi transportată la anumite adrese și adusă înapoi, fără a ridica suspiciuni.

5. Tânăra evită privirea celor din jur și se uită întotdeauna la însoțitor când este întrebată ceva de chelner sau recepționer.
Astfel, din teama de a nu spune ceva greșit care să-i aducă și mai multe abuzuri fizice și psihice, persoana traficată evită să răspundă direct întrebărilor celor din jur, înainte de a primi aprobarea însoțitorului.

6. Fata are răni sau cicatrici și evită să apară în fotografii.
Persoanele traficate sunt adesea instruite de traficanți să evite fotografierea, iar abuzurile suferite se pot regăsi adesea în rănile sau cicatricile pe care o privire ageră le poate distinge.

7. Persoana care ar putea fi traficată nu are niciun telefon cu ea.
În epoca noastră tehnologizată situațiile în care o persoană tânără nu deține telefon mobil sunt foarte rare și, întodeauna, ridică semne de întrebare.

8. Uneori are tatuaje specifice în locuri vizibile care arată apartenența la o rețea.
Tatuajele sunt făcute adesea de membrii rețelei pentru a-și arăta proprietatea asupra unei persoane și pot fi un semn distinctiv.

9. Tânăra are o îmbrăcăminte nepotrivită sau provocatoare și este machiată strident cu scopul de a părea mai matură.
Adesea persoanele traficate sunt minore, iar machiajul și îmbrăcămintea lor sunt folosite de traficanți cu scopul de a le face să pară mai mature în ochii clienților și ai celor din jur.

10. Are o poziție neobișnuită a corpului, o atitudine ciudată și temătoare.
Adesea persoanele traficate sunt agresate fizic și psihic, astfel încât să se supună mai ușor traficanților, de aceea atitudinea lor este de frică față de agresorul lor și de cei din jur.

Dacă observi o parte dintre aceste semne, este foarte important să o întrebi discret, fără a te pune în pericol, dacă are nevoie de ajutor și să anunți poliția în cazul unor suspiciuni. Dacă temerile tale se adeveresc, vei avea astfel posibilitatea de a salva un suflet (și poate alte câteva zeci) din captivitate.

Hai să punem punct traficului uman! Prevenția este cheia!