Activități de instruire pentru personalul sectorului de reintegrare socială a Penitenciarului Timișoara

În luna septembrie, Asociația WorldTeach România și Organizația Uncaged au organizat o sesiune de instruire pentru specialiștii psihologi, asistenții sociali și educatorii din cadrul sectorului de reintegrare socială a Penitenciarului Timișoara, cu privire la abordarea cazuisticii agresorilor sexuali.

Vanessa Snyder, Chief Clinical Officer la Uncaged, supervizor certificat în consiliere, terapeut centrat pe traumă, dar și alte forme de psihoterapie, a susținut un training de actualizare a informațiilor referitoare la direcțiile de intervenție și înțelegerea și integrarea istoricului agresorului în vederea unei abordări umane, nonjudicative. 

Pe durata seminarului, s-a pus accentul pe diferențierea clară dintre un deținut cu risc înalt și cel cu risc scăzut de a comite infracțiuni în momentul eliberării din închisoare, cum să nu fie tratați terapeutic în același mod, ci în funcție de gravitatea infracțiunii. Totodată, s-a remarcat importanța ca specialiștii să practice autoîngrijirea în mod conștient pentru a evita formele de stres traumatic secundar precum fatigabilitatea compasională, trauma vicariantă sau sindromul de burn-out, și felul cum pot să se ferească de așa ceva.

Trainingul organizat la Penitenciarul Timișoara face parte din programul educațional WorldTeach inițiat cu 20 de ani în urmă, cu scopul de a revitaliza sistemul educațional din România și Europa, prin redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale. 

Începând cu anul 2020, Asociația WorldTeach România și Organizația Uncaged s-au implicat profund și activ în activitățile de dezvoltare personală, profesională și socială, susținând promovarea unui învățământ de calitate și, totodată, asigurarea unui mediu educațional eficient și sigur.

Odată cu demararea proiectului ”Centrul Butterfly Sanctuary” au fost derulate tot mai multe campanii de prevenție și educare a publicului larg și a angajaților din instituții în ceea ce privește modalitățile de protejare a persoanelor vulnerabile și reintegrarea lor în societate.

Totodată, instituții de stat cu tradiție au înțeles importanța proiectelor derulate de organizația noastră, oferindu-ne un sprijin organizațional neprețuit: Universitatea de Vest din Timișoara, Camera Deputaților, Colegiul Consilierilor Juridici Caraș-Severin, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne inițiat de doamna Prof. Univ. Dr. Aurora Martin, Universitatea Divitia Gratiae din Chișinău prin Facultatea de Asistență Socială, diverse primării locale, precum și nenumărate școli și licee din România și Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, un important rol în popularizarea acțiunilor noastre îl au, permanent, parteneriatele cu instituțiile mass-media locale, regionale și naționale, precum și cu bloggerii. Acoperirea media de care beneficiază proiectele noastre ne bucură și ne obligă să fim mereu la înălțimea obiectivelor pe care ni le-am stabilit.

Mulțumim tuturor celor care au ales să ne fie alături!

Dacă și tu ești victimă a traficului de persoane și ești în pericol, sună la numărul de telefon: 021 9187 sau scrie-ne pe email sos@worldteach.ro și te vom ajuta!