Jocul a fost mereu principala metodă de învățare pentru copii și a lăsat amintiri de neșters în sufletul fiecăruia dintre noi. De aceea, pentru a măsura impactul său asupra adulților de azi, o echipă de cercetători a desenat un joc de șotron pe un trotuar foarte circulat și a instalat o cameră video pentru a urmări reacțiile pietonilor.
Rezultatul: 9 din 10 pietoni au zâmbit amuzați și au sărit șotronul imediat ce l-au zărit. Indiferent de vârstă, pregătire, statut social sau material. Pentru că nu ești niciodată prea bătrân pentru a-ți aminti de ceea ce a fost, pentru mulți dintre noi, o perioadă fără de griji: copilăria.
Cu toții ne amintim cu nostalgie de jocurile copilăriei, cele care ne ajutau să socializăm cu ceilalți copii, să ne creăm un statut sau un rol în grup și să învățăm să ne descurcăm cu micile conflicte inerente oricărei societăți. Fie că era vorba despre Ț.O.M.A.P.A.N, FAZAN, De-a v-ați ascunselea, Spânzurătoarea, Piatra (Frunza), Șotron, Rațele și vânătorii, Campionatul de sărit coarda și multe altele, aceste jocuri ne consumau energia și ne ajutau să creăm o relație de coeziune ]n cadrul grupului.
Terapia prin joc este foarte cunoscută și des utilizată de specialiști și terapeuți pentru gestionarea traumelor. După cum sugerează și numele, folosește jocul pentru a relaționa cu adulții sau copiii, pentru a ajuta la prevenirea și rezolvarea conflictelor și provocărilor psihosociale. Îi ajută cu abilități de socializare, creștere personală și dezvoltare emoțională.
Totodată, studiile efectuate de-a lungul anilor arată că jocurile de societate ajută la îndepărtarea stresului și contribuie la dezvoltarea competențelor lingvistice, precum și la îmbunătățirea capacității de rezolvare a problemelor.
De aceea, jocuri diverse, mai vechi sau mai noi, prind viață zi de zi la Buttterfly Sanctuary cu sprijinul personalului centrului, din dorința de a veni în sprijinul supraviețuitorilor, cu scopul de a-i ajuta să depășească traumele cauzate de situațiile dificile prin care au trecut. În acest fel, fiecare seară cu jocuri la alegerea participanților include momente perfecte pentru a dezvolta spiritul de echipă, răbdarea și perseverența.
Printre jocurile mai des folosite în cadrul centrului nostru, amintim:
1. Ţ.O.M.A.P.A.N. (ţări, oraşe, munţi, ape, plante, animale, nume)
Este un joc de societate pe care fiecare dintre noi l-a jucat în copilărie. Mai exact, pe baza unei litere primite, fiecare participant trebuie să scrie denumiri într-un tabel desenat pe hârtie.
Chiar dacă în prezent se poate juca și online, varianta clasică de joc este neprețuită!
2. Remy (Rummy) este un joc cunoscut și îndrăgit încă din copilărie, ideal pentru a petrece timpul împreună cu familia și prietenii. Combinația excelentă de strategie și noroc garantează distracția și relaxarea pentru toți jucătorii. Dezvoltă gândirea, concentrarea, atenția distributivă, spiritul competitiv.
3. Un minunat joc de socializare, Activity este perfect pentru a crește interacțiunea și coeziunea în cadrul grupului. Este un joc creativ şi de comunicare, ce combină mima, descrierea verbală și desenul. Toate aceste elemente trebuie folosite pentru a ajuta partenerii de joc să ghicească anumite cuvinte, expresii. Astfel, jucătorii îşi pot pune în evidenţă personalitatea, capacităţile artistice, fantezia şi îndemânarea, în timp ce se distrează cu prietenii.
4. Jenga este un joc de îndemânare în cadrul căruia jucătorii scot, pe rând, câte o piesă dintr-un turn construit din 54 de piese. Jocul se termină atunci când turnul se prăbușeşte, pierzătorul fiind cel care a cauzat dărâmarea acestuia, în timp ce persoana care a mutat imediat înaintea sa este considerată câştigătoarea jocului.
5. Puzzle- unul dintre cele mai iubite jocuri ale copilăriei.
Se spune că jocul puzzle îmbunătățește starea de spirit în mai multe moduri. Când asamblăm un puzzle, creierul nostru se concentrează asupra unei singure activități, ignorând alte griji, generând o stare de relaxare. Astfel, ne dezvoltăm abilitatea de concentrare și eliminăm stresul prin reducerea nivelului de cortizol și a tensiunii arteriale.
6. Activitățile sportive, pe echipe sau individual, pe terenul exterior sau în sală, au un rol deosebit de important în procesul de vindecare…
La Centrul Butterfly Sanctuary ne străduim mereu, prin activități dintre cele mai diverse, să ne ducem mai departe menirea: aceea de a transforma în bine viețile rezidenților centrului nostru.