Tu le cunoști? Cele mai răspândite 10 mituri despre traficul de ființe umane

10 mituri

Există o serie de mituri care s-au perpetuat în ultimii ani, în legătură cu traficul de ființe umane. În continuare, vă prezentăm cele mai importante 10 mituri care s-au impus în conștiința publică.

1.”Migranții care călătoresc în străinătate respectând condițiile legii nu pot deveni victime ale traficului”.
Chiar dacă, în unele cazuri, victimele sunt aduse într-o anumită țară în mod ilegal, există și numeroase cazuri în care acestea au călătorit în deplină legalitate, unele având chiar și viză de muncă în țara respectivă. De aceea este foarte important să ai mereu foarte mare grijă de actele tale, indiferent unde ai călători și, mai ales, să fii atent la cei care te înconjoară.

2. ”Toate victimele sunt răpite”.
Chiar dacă unele dintre victimele traficului sunt luate cu forța, cele mai multe sunt păcălite, prin metoda ”Loverboy” sau prin oferte de lucru, să însoțească pe cineva de bunăvoie. Adesea, recrutorul face o serie de promisiuni false despre țara în care va ajunge victima și despre locul, felul și remunerația muncii acolo.

3. ”Doar copiii care au fost abandonați sunt supuși riscului de a fi traficați”.
Copiii abandonați de părinți sunt o categorie de persoane extrem de vulnerabilă. Unii dintre ei nu au cărți de identitate, alții nu figurează în documentele oficiale și soarta lor nu mai interesează pe nimeni după ce părăsesc instituțiile de plasament. Din toate aceste motive este mai ușor să dispară, să fie exploatați, vânduți și revânduți. Dar nu doar ei riscă acest lucru. Din cauza sărăciei, șomajului și lipsei de informare, orice copil poate să facă parte din grupul expus riscului de trafic.

4. ”Traficantul este bărbat și are o înfățișare fioroasă, de om aflat în afara legii, de reprezentant al lumii interlope”.
Dacă acest lucru ar fi fost real, poate că era mult mai ușor de identificat. Însă Recrutorul, adică persoana care ia legătura cu potențiala victimă, poate fi atât bărbat, cât și femeie, sau chiar cupluri care acționează împreună pentru a câștiga încrederea. De aceea, traficantul nu poate fi recunoscut după caracteristici fizice, precum sex, aspect corporal, ținută, dar poate fi intuit după comportamentul său prietenos în primă instanță și aparent dezinteresat. Doar ulterior, uneori prea târziu, când victima nu mai are scăpare, va deveni violent și agresiv.

5. ”Toți traficanții sunt bărbați străini.”
Deși se poate întâmpla ca traficantul să fie un bărbat străin, în special în cazul metodei “Loverboy” sau în cazul ofertelor de muncă, de cele mai multe ori traficanții sunt persoane cunoscute, vecini, ”prieteni”, cunoștințe, femei sau bărbați, în egală măsură. Aceștia sunt adesea la fel sau chiar mai periculoși decât străinii, deoarece gradul de încredere poate fi mai mare în cazul lor. De aceea, este extrem de important să ai mereu foarte mare grijă de ceea ce ți se spune și să-ți supraveghezi cu mare atenție actele.

6. ”Doar cei fără educație sau cei foarte săraci pot cădea pradă traficului de persoane”.
Nimic mai fals. Unele persoane sunt mai vulnerabile din cauza lipsei de educație și a nevoilor materiale, însă toate categoriile de oameni pot deveni victime ale traficului. Spre exemplu, prin metoda ”Loverboy” sunt adesea vizate tinerele cu o educație medie ori superioară. În alte zone ale lumii sunt expuse riscului de a fi traficate femeile cu educație academică, deoarece se găsesc prea puține slujbe potrivite nivelului lor de pregătire. Astfel, ele devin mult mai vulnerabile la promisiuni și oportunități.

7. ”Toate victimele traficului sunt femei și copii”.
Chiar dacă femeile și copiii sunt categoriile cele mai expuse și mai vulnerabile în fața acestui flagel al societății, există și cazuri în care victimele sunt bărbați. Iar exploatarea poate avea loc prin muncă forțată, în agricultură, minerit, conflicte armate și multe, extrem de multe alte situații.

8. Recrutarea victimelor se face doar prin anunțuri în ziare.
Uneori este posibil ca victimele să fie recrutate prin intermediul anunțurilor în ziare, în special în cazul ofertelor de muncă, însă, de cele mai multe ori, recrutarea se face prin intermediul cunoștințelor, a unor ”prieteni”, rude sau alte persoane ”de încredere”. De aceea, este foarte important să ai mare grijă cu cine vorbești și cui îi acorzi încrederea ta.

9. ”Cele mai multe victime sunt traficate în scopul exploatării sexuale”.
Deși există foarte multe dovezi despre cazurile de exploatare în industria sexului, oamenii pot fi traficați în mult mai multe scopuri, inclusiv pentru muncă forțată în agricultură, industrie, pescuit, construcții, mine, ateliere, servicii, sclavie ca personal domestic, cerșetorie, criminalitate, serviciu militar forțat în conflicte armate sau transplanturi de organe. Din toate aceste motive și bărbații pot deveni victime ale traficului.

10. ”Victimele traficului de persoane în interiorul UE sunt în mare parte din țările din afara UE. Cetățenii UE sunt rareori victime.”
Traficul uman este un fenomen prezent în toată lumea. Iar criminalitatea transfrontalieră se manifestă în toate regiunile lumii, fie ele bogate ori sărace, moderne sau arhaice, în plină dezvoltare ori slab dezvoltate, fie că fac parte din UE sau nu. Acest fenomen are caracteristicile sale specifice în funcție de regiune, dezvoltare economică, context socio-cultural, nivel de informare și educație. Educația, în special cea referitoare la protecția personală, poate fi de un real ajutor.

WorldTeach România desfășoară numeroase programe educaționale, pentru că doar prin educare și informare putem să punem punct traficului uman.

10 mituri