Traficul de persoane sau sclavia modernă
Sclavia umană… dacă și tu crezi ca a fost eradicată cu secole în urmă, din păcate te înșeli. Este unul dintre cele mai comune mituri. Da, în epoca noastră modernă acest flagel al societății încă este perpetuat.
Chiar dacă legile de abolire a sclaviei au fost date in secolul XIX și ultimele forme de sclavie oficială s-au încheiat în secolul XX, încă există persoane ținute în robie. Si, din păcate, încă există stăpâni de sclavi care le exploatează.
Se numesc traficanți de persoane. Sau traficanți de carne vie.
Însă, indiferent cum s-ar numi, rezultatul este același ca în trecut: persoanele traficate nu au niciun drept asupra propriei persoane. Sunt constrânse să muncească fără a fi plătite, sunt ținute în sclavie ca personal domestic, sunt victime ale exploatării sexuale, ale cerșetoriei, sunt obligate la serviciu militar forțat sau folosite pentru transplanturi de organe.
Din toate aceste motive, chiar dacă femeile și copiii sunt categoriile cele mai expuse și mai vulnerabile în fața acestui flagel al societății, există și cazuri în care victimele sunt bărbați. Iar exploatarea lor poate avea loc prin muncă forțată, în agricultură, minerit, conflicte armate și multe, extrem de multe alte situații.
Traficul de persoane este sclavia erei moderne în care unii oameni profită de pe urma controlului și exploatării altora. Și, din nefericire, cifrele oficiale arată că există mai multe persoane în sclavie azi decât în orice altă perioadă din istorie.
Mii de persoane din România sunt exploatate anual în diferite forme și în diferite state din Europa. Pentru că, pe continent, cele mai multe victime sunt recrutate din est, din țări predispuse sărăciei. Iar România deține, din nefericire, un îngrijorător loc fruntaș: în 2021 țara noastră a fost principala sursă a traficului sexual și de muncă forțată pentru statele europene. În plus, pe perioada pandemiei numărul copiilor traficați a crescut de la 72% la 78% din totalul victimelor.
Pentru că fiinţele umane pot fi revândute, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând chiar traficul de arme.
Din aceste motive, echipa WorldTeach militează pentru prevenirea abuzurilor și traficului de persoane, derulând acțiuni de informare, prevenție și reabilitare.
În octombrie 2022, WorldTeach România a marcat Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane printr-o amplă conferință de 4 zile în Republica Moldova, la care au participat peste 200 de studenți din mai multe țări.
Împreună cu partenerii strategici din Republica Moldova, Asociația WorldTeach și Uncaged au dat startul unei importante colaborări ce se va materializa în instruirea a numeroși studenți la Asistență Socială, Business Management și Teologie, pentru a identifica victimele traficului de persoane, pentru a elabora pașii necesari raportării eficiente către organele de intervenție, dar și pentru a se ocupa din punct de vedere terapeutic de persoanele ce au trecut prin orice formă de traficare.
Pentru supraviețuitorii sclaviei umane fiecare aspect al îngrijirii și confortului ajută la recăpătarea conștiinței umane și a stimei de sine: o masă caldă pentru cineva care a primit doar resturi, o pătură pentru a încălzi un trup înghețat, o pereche de pijamale care să înlocuiască zdrențele pe care le poartă, sunt doar câteva dintre lucrurile care transmit dragoste și respect, în loc de robie și abuz. De aceea, împreună cu asociația Uncaged, am demarat proiectul centrul Butterfly Sanctuary, un spațiu sigur în care ne străduim să le oferim supraviețuitorilor traficului protecție, consiliere psihologică și terapii pentru depășirea traumelor.
În același timp, în 2022, Asociația WorldTeach România a lansat un amplu program de prevenire a traficului de persoane, un proiect ce își dorește să atingă întregul sistem educațional (învățământ preșcolar, gimnazial și liceal).
Programul se adresează atât elevilor, cât și profesorilor care își doresc să militeze pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane, dar, în același timp, constituie și un excelent mijloc de informare și prevenție pentru toate categoriile sociale, inclusiv cele mai vulnerabile: copii și elevi, părinți, persoane cu nevoi speciale, cu alte cuvinte pentru întreaga societate.
Învățarea copiilor și tinerilor cum să se ferească de pericole și abuzuri reprezintă primul pas în stoparea traficului de ființe umane. De aceea, educarea și conștientizarea pericolului la care se pot expune sunt cuvinte cheie în oprirea acestei nenorociri.
Haideți să punem punct unuia dintre cele mai mari flageluri ale societății!
Doar împreună putem reuși!
Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-ne la telefon 021 9187 sau pe email sos@worldteach.ro